Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

Διχασμός - Η κατάρα του Ελληνισμού Αγέλαος ο Ναυπάκτιος - 217π.Χ.




Στην πολύτιμη ιστορία του ο Πολύβιος, πολύτιμη από πολλές απόψεις και επίκαιρη, αφού και σήμερα η Ελλάδα είναι κατ’ ουσίαν κατεχόμενη χώρα, όπως ήταν στα χρόνια του Πολύβιου από τους Ρωμαίους, αναφέρει ένα περιστατικό με πρωταγωνιστή τον Αγέλαο τον Ναυπάκτιο.


Πράγματι σε κεντρική συνοικία των Αθηνών υπάρχει ένας μικρός δρόμος κάθετος στην οδό Φιλολάου, ο οποίος ονομάζεται οδός Αγελάου. Ήθελε να πει πολλά αυτός, ο οποίος επέλεξε την ονοματοδοσία αυτή. Δεν γνώριζα ποιος ήταν ο Αγέλαος μέχρι που διάβασα τον Πολύβιο και πιστεύω ότι θα έπρεπε σε αυτόν να είναι αφιερωμένη μία μεγάλη λεωφόρος και όχι μία μικρή οδός γιατί το μήνυμά του προς το Έθνος υπήρξε Μέγα!


Στα 217π.Χ., λοιπόν, έλαβε χώρα μία συνέλευση, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των μεγάλων ελληνικών πόλεων, των συμπολιτειών και των κρατών. Λαβαίνοντας τον λόγο ο Αγέλαος ο Ναυπάκτιος, αξιωματούχος της ισχυρής τότε Αιτωλικής Συμπολιτείας, απευθυνόμενος σε όλους τους Έλληνες τους κάλεσε σε ενότητα και με πάθος τους ζήτησε να σταματήσουν να πολεμούν ο ένας εναντίον του άλλου. Εκείνη την εποχή όλοι πολεμούσαν εναντίον όλων. Οι Σελευκίδες από την Συρία εναντίον των Πτολεμαίων της Αιγύπτου, η Αχαϊκή Συμπολιτεία κατά της Σπάρτης, η Μακεδονία ενάντια σε Ακαρνάνες, οι Ηπειρώτες ενάντια σε Αιτωλούς. Και οι συμμαχίες άλλαζαν και ο Ελληνισμός έτρωγε τις σάρκες του.


Είπε προς όλους, μιλώντας στην συνέλευση ο Αγέλαος: “Μην αφήσετε τα σύννεφα που τώρα συγκεντρώνονται στην Δύση να φτάσουν στην Ελλάδα γιατί τότε θα τελειώσουν οι πόλεμοι μεταξύ μας και θα χάσουμε την ελευθερία μας”.


Τα σύννεφα στην Δύση ήταν η Ρώμη που όχι πολλά χρόνια μετά οι Λεγεώνες πάτησαν τα χώματα τα Ελληνικά και υποδούλωσαν το έθνος μας (τι ειρωνεία!) στο όνομα της ελευθερίας των Ελλήνων.


Ν.Γ. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ ΙΔΡΥΤΗΣ ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

18 Δεκεμβρίου 2018 στην βουλή: Η Ν.Δ. δεν θα ακυρώσει τις Πρέσπες

  ΣΚΟΠΙΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ: «Για μας, θα παραμείνει “Μακεδονία”»: Μέγιστη πρόκληση στο debate των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια!  Για τα σκουπίδια η ...