“Λαγός” του Μητσοτάκη και για την Συμφωνία των Πρεσπών ο Καθηγητής τότε και σήμερα βουλευτής Άγγελος Συρίγος
Στην ομιλία μου στη Βουλή στις 18 Δεκεμβρίου 2018 τόνισα:
“Η Νέα Δημοκρατία μετά από πολύ καιρό και βλέποντας έναν ολόκληρο λαό να αντιδρά, θυμήθηκε, με αρκετή καθυστέρηση βεβαίως, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι, ενδεχομένως, προδοσία και έδωσε εντολή στους Βουλευτές και στα στελέχη της να επιτίθενται στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να μη θέτουν θέμα ονόματος, παρά μόνο εθνικότητας και γλώσσας.
Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας είπε: «Η Νέα Δημοκρατία δεν θα κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, ούτε τώρα, ούτε στην επόμενη Βουλή, ούτε ποτέ». Θα μπορούσε να πει κάτι πολύ απλούστερο και ξεκάθαρο, ότι θα ακυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Και αυτό δεν το είπε. Αντίθετα, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο εάν ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή, να την αποδεχθεί. Η Χρυσή Αυγή σε αυτό είναι αντίθετη και σταθερή στη γραμμή της: κανένας συμβιβασμός για τη Μακεδονία μας! … Εάν θέλετε να είστε εντάξει με το ζήτημα αυτό, θα πρέπει να δεσμευτεί η Νέα Δημοκρατία ότι θα ακυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και όχι να λέει ότι δεν θα την κυρώσει. Αυτό είναι υπεκφυγή.”
Δεν έλαβα καμία απάντηση ούτε στη Βουλή, ούτε από το οποιοδήποτε ΜΜΕ στην δήλωσή μου αυτή. Όχι μόνον δεν έλαβα απάντηση, αλλά διάβασα και στην “Καθημερινή” άρθρο με τίτλο: “Ακύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών μετά την επικύρωση;” στο οποίο αναφερότανε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων:
Καθηγητής Συρίγος
“Κατά καιρούς αναφέρεται στον δημόσιο λόγο ότι η επόμενη κυβέρνηση μπορεί να αποδεσμευθεί από τη συμφωνία των Πρεσπών με μία απλή καταγγελία … Ως προς το θέμα της καταγγελίας, λύσεως ή τέλος πάντων «απαλλαγής» από τη συμφωνία των Πρεσπών, αφού αυτή κυρωθεί, τα πράγματα είναι (επώδυνα) προβληματικά. Το θέμα ρυθμίζεται από τη Σύμβαση της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών (1969) που δεσμεύει τόσο την Ελλάδα όσο και την ΠΓΔΜ… Η Σύμβαση της Βιέννης ορίζει περιοριστικά τους όρους υπό τους οποίους επιτρέπεται η ακύρωση μιας συμφωνίας… Το συμπέρασμα είναι πως, για να αποφευχθούν τα χειρότερα, το καλύτερο είναι να μην κυρώσει η Ελλάδα τη συμφωνία.”
Το συμπέρασμα που προκύπτει από το κείμενο αυτό και από το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει το εν λόγω άρθρο είναι πως η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ.
Υ.Γ. Έχει ιδιαίτερη σημασία να αναφερθεί ότι το άρθρο αυτό υπογράφει ο καθηγητής κ. Συρίγος, ο οποίος φέρεται ότι θα πολιτευτεί με την Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές και μάλιστα κάποιοι κύκλοι διαδίδουν ότι θα έχει και σημαίνουσα θέση στο υπουργείο των εξωτερικών. Είναι άρθρο, λοιπόν, από έναν καθηγητή-πολιτευτή και κατά τούτο έχει ιδιαίτερη σημασία και δείχνει τις προθέσεις της Νέας Δημοκρατίας για το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών.
Ν.Γ. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ ΙΔΡΥΤΗΣ ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ