“Αριστούργημα της διπλωματίας”, διάβασα σε ένα άρθρο ότι υπήρξε η συνθήκη της Λωζάννης. Μάλιστα έγινε και ειδικό συνέδριο για αυτό, που διοργάνωσαν προ ημερών το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΕΛΙΑΜΕΠ. Στο συνέδριο ήταν και η πρόεδρος Σακελλαροπούλου, όπου είπε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια ανατροπής της Συνθήκης θα υπονόμευε αναπόφευκτα την ειρήνη. Ή δεν γνωρίζει Ιστορία η πρόεδρος, ή απλά καλύπτει τα τουρκικά εγκλήματα, αφού κατά παράβαση της συνθήκης της Λωζάννης οι Τούρκοι από έναν πληθυσμό τριακοσίων χιλιάδων Ελλήνων, που ζούσαν στην Κωνσταντινούπολη έχουν μείνει σήμερα μόνο τρεις χιλιάδες και ίσως και λιγότεροι, ενώ στην Ίμβρο και την Τένεδο, που ήταν αμιγώς ελληνικά νησιά, ζουν σήμερα ελάχιστοι Έλληνες! Γιατί λοιπόν για την παραβίαση αυτή της Συνθήκης δεν έγινε πόλεμος; Για τον απλούστατο λόγο γιατί την Ελλάδα κυβερνούσαν δειλοί και προδότες.
Στο συνέδριο ήταν και ο Φαρούκ Λογόγλου, πρώην βουλευτής της Τουρκίας, ο οποίος μίλησε και χαρακτήρισε την συνθήκη της Λωζάννης “αριστούργημα της διπλωματίας”!
Από το 1821 όταν το Γένος μας ξεσηκώθηκε ενάντια στον Οθωμανό τύραννο μέχρι τα 1922, ο Ελληνισμός προχωρούσε προς το όνειρο της Μεγάλης Ιδέας και δεν θα είχαν χαθεί όλα το 1922 εάν οι υποτακτικοί της ξενοκρατίας δεν υποχωρούσαν και χάναμε την Ανατολική Θράκη, την Ίμβρο και την Τένεδο στην συνθήκη της Λωζάννης, χωρίς ο Κεμάλ να ρίξει ούτε μία σφαίρα!
Και ήταν τότε, το 1922, λίγο πριν την καταστροφή της Σμύρνης, όταν ο Ιωάννης Μεταξάς, ο “φασίστας”, έγραφε στην εφημερίδα “ΧΡΟΝΙΚΑ”:
“Είμεθα εις θέσιν εν Θράκη να προβώμεν εις δράσιν. Η Θράκη χωρίζεται δια θαλάσσης από του εχθρού, είναι επομένως ευχερής η άμυνα αυτής με μικρές δυνάμεις.Έπειτα, κοίται επ’ αυτής η Κωνσταντινούπολις, η συγκέντρωσις επομένως εν Θράκη Στρατού, κυρίως δε μεγάλης δυνάμεως εις Τσατάλτζαν έναντι της Κωνσταντινουπόλεως θα απετέλουν σπουδαία επιχειρήματα δια τας περί Θράκης διπλωματικάς διαπραγματεύσεις.” (Σπύρου Μελά, ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ, Εκδόσεις Historia Αθήνα 2016).
Και δεν άκουσε κανείς ούτε τον Στρατηγό Μεταξά, ούτε τον Στρατηγό Πάγκαλο, ούτε τον Ναύαρχο Χατζηκυριάκο και έτσι χάθηκε η Ανατολική Θράκη, την οποία εάν κατείχε η Ελλάς θα ήταν σήμερα ένα Έθνος 20 εκατομμυρίων, θα ήταν περιφερειακή δύναμη με συγκυριαρχία στα Στενά των Δαρδανελίων.
Έτσι η Πατρίδα μας μία από τις χώρες που νίκησαν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο βρέθηκε περισσότερο νικημένη και από τους νικημένους με ξεριζωμένο τον Ελληνισμό από Μικρά Ασία και Ανατολική Θράκη και έχοντας μέσα στα σπλάχνα της έναν μοιραίο διχασμό.
Ν.Γ. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ ΙΔΡΥΤΗΣ ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ