Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

Ο Χρήστος Χωμενίδης και ο “φιλελεύθερος” Καραγάτσης!



Στο άρθρο του, στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” ο κ. Χωμενίδης αναφερόμενος στην λογοτεχνία και στο ποιοι είναι δεξιοί ή εθνικιστές εάν θέλετε και ποιοι αριστεροί έγραψε μεταξύ άλλων: 

“Να πούμε για την πεζογραφική γενιά του ’30; Φιλελεύθερος και αντικομμουνιστής μέχρι τα μπούνια ο Καραγάτσης.”

Ασφαλώς και βασίζεται ο κ. Χομενίδης στο γεγονός ότι λίγοι γνωρίζουν το πολιτικό πιστεύω του Καραγάτση όπως τουλάχιστον αυτό προκύπτει από το έργο του! Και ακόμη λιγότεροι τι ακριβώς πίστευε. Χαρακτηριστικό είναι ότι προ ετών σε επετειακή εκπομπή ο αριστερός συγγραφέας Πανσέληνος είπε ότι όταν κηρύχθηκε ο πόλεμος του 1940 τους κάλεσαν στην Γενική Ασφάλεια τους διανοούμενους που είχαν υπογράψει ένα ψήφισμα κατά της Ιταλίας και ότι έξαλλος μπήκε μέσα στην Αστυνομία ο Καραγάτσης και τους είπε εμένα γιατί με καλέσατε, δεν ξέρετε ότι είμαι εθνικιστής; 


Πόσο “φιλελεύθερος” μπορεί να ήταν ο Καραγάτσης όταν στο βιβλίο του “Αίμα χαμένο και κερδισμένο” (το δεύτερο μέρος της τριλογίας του Άρχοντα του Καστρόπυργου) γράφει στην προμετωπίδα του βιβλίου του στην πρώτη σελίδα την εξής αφιέρωση: “Αφιερώνεται σε αυτούς που δεν ψήφισαν ποτέ”! 


Αλλά για να μη λέμε πολλά σας παραθέτω τα παρακάτω αποσπάσματα από μυθιστόρημα του Καραγάτση: 


«Η Αθηναϊκή Δημοκρατία ήταν η δικτατορία πενήντα χιλιάδων ομοτίμων πολιτών επί τριών εκατομμυρίων συμμάχων, μετοίκων και δούλων. Επί πενήντα χρόνια έτυχε οι 25.001 από αυτές τις πενήντα χιλιάδες να είναι άνθρωποι έξυπνοι. Βιολογικό φαινόμενο καταπληχτικό και ανεπανάληπτο στην ιστορία. Από την στιγμή που οι 25.001 έξυπνοι έγιναν 24.999, οι 25.001 ηλίθιοι έφεραν στην αρχή τον Κλέωνα, άνθρωπο στα μέτρα τους ακριβώς, κι η δημοκρατία ξαναβρήκε τον συνεπή εαυτό της”.


«Η δημοκρατία είναι το πιο αυταρχικό πολίτευμα, γιατί επιβάλλει στους πάντας τις ανεξέλεγκτες και άτοπες παρορμήσεις του όχλου. Μ’ ένα διχτάτορα, κατά κάποιον τρόπο συζητείς λογικά, γιατί έχει πάντοτε μια δόση λογικής. Με τον όχλο κάθε συζήτηση αποκλείεται … Η δημοκρατία κρατάει πεισματικά στο περιθώριο τις αξίες, εκτός αν αυτές καμουφλαρισθούν με τα χυδαία προσόντα που θαυμάζει ο όχλος.”

Μ. ΚΑΡΑΓΑΤΣΗΣ


Δια την αντιγραφήν 


Ν.Γ. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ ΙΔΡΥΤΗΣ ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 

Ελεύθερη Ώρα, 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024, Ν. Γ. Μιχαλολιάκος: Μνήμη Ηρώων, Αλεξάνδρος Υψηλάντης

  Μνήμη Ηρώων,  Αλεξάνδρος Υψηλάντης “Έσφαλεν ο την δόξαν ονομάσας ματαίαν, και τον άνδρα μαινόμενον τον προ τοιαύτης καίοντα θεάς την σμύρν...