Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021

Ο Ιονέσκο, Ο Ρινόκερoς και ο Άρης Σερβετάλης



Έγκλημα το να είναι κανείς συνεπής με τις Ιδέες του και την πίστη του και να κάνει την πεποίθησή του πράξη και όχι λόγια, έγκλημα για την σημερινή κοινωνία των κάθε είδους συμβιβασμένων. Κατά τούτο είτε συμφωνεί, είτε διαφωνεί κανείς με τον Άρη Σερβετάλη και την απόφασή του να αποχωρήσει από την θεατρική παράσταση, στην οποία συμμετείχε, επειδή διαφώνησε με τον αποκλεισμό των ανεμβολίαστων θεατών, πρέπει σε όλες τις περιπτώσεις να τιμήσει την ΣΥΝΕΠΕΙΑ του. Δυο λόγια τώρα για την παράσταση “ΡΙΝΟΚΕΡOΣ” του Ιονέσκο, που ήταν πρωταγωνιστής. 


Όταν ανέβηκε πρώτη φορά έργο του Ιονέσκο στην Ελλάδα η ΚΝΕ μοίραζε φυλλάδια έξω από το θέατρο, με τα οποία καλούσε το κοινό να μην παρακολουθήσει την παράσταση γιατί ο Ιονέσκο είναι φασίστας. 


Ο Ιονέσκο έζησε μετά τον πόλεμο στην Γαλλία και τον είχαν κατηγορήσει ότι ήταν οργανωμένος πριν τον πόλεμο στην Ρουμανία, όπου ζούσε, στην Σιδηρά Φρουρά, το φασιστικό Κίνημα του Κοντρεάνου. Αυτό που είναι γεγονός είναι ότι υπήρξε σφοδρός αντικομμουνιστής με δράση υπέρ των αντιφρονούντων της Ρουμανίας, που στέναζαν κάτω από την τυραννία του Τσαουσέσκου και ότι ασκούσε σκληρή κριτική στις δημοκρατίες της Δύσεως για την ανοχή τους ενάντια στον κομμουνισμό.


Όσο για το έργο “ΡΙΝΟΚΕΡOΣ” το έγραψε λένε για να καταγγείλει τον… ναζισμό! Μα το έγραψε το 1960 όταν η μόνη “Ρινοκερίτιδα”, που υπήρχε τότε ήταν αυτή του μπολσεβικισμού και του καπιταλισμού.



Ν.Γ. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ ΙΔΡΥΤΗΣ ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 

ΦΥΛΑΚΕΣ ΔΟΜΟΚΟΥ 2021

Η 21η Απριλίου, οι Αμερικάνοι και ένα ψέμα 50 ολόκληρων χρόνων από αριστερούς και φιλελεύθερους

  ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΟΥ 1973 ΠΗΓΑΜΕ ΣΤΟΝ ΑΤΤΙΛΑ ΤΟΥ 1974 “Πενήντα εφτά ολόκληρα χρόνια χρειάστηκε το ΚΚΕ για να μάθει ότι την 21η Απριλίου ...