Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021

Ο Συνταγματάρχης Στάνχοπ και περί “φιλελλήνων”

 



Δεν είναι δυνατόν να κάνεις ΠΟΛΙΤΙΚΗ χωρίς επίγνωση της ιστορίας, εκτός εάν πολιτική θεωρείς το πως θα εξαπατήσεις όσο το δυνατόν πιο πολλούς για να σε ψηφίσουν. Οι εκλογές είναι το τέλος της προσπάθειας και όχι η αρχή. Χωρίς ξεκάθαρη Ιδεολογία και ΘΕΣΗ για το τι είναι, πως στήθηκε το κράτος ατό είσαι απλά ένας ακόμη απατεώνας, που ζητάς μια ευκαιρία για μία θέση σε μία εlite απατεώνων, οι οποίοι εμφανίζονται σαν πολιτικοί. Υπ’ αυτήν την έννοια μία εμβριθής εξέταση των προσώπων και των γεγονότων του 1821 είναι απαραίτητη για να διατυπώσεις λόγο πολιτικό για το μέλλον του Έθνους.


Τι ήταν οι φιλέλληνες, λοιπόν, και τι ήθελαν. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν αγνοί Ιδεολόγοι, αλλά ανάμεσά τους υπήρχαν και πρόσωπα σκοτεινά σε διατεταγμένη υπηρεσία. Ανάμεσα σε αυτούς ο Άγγλος Συνταγματάρχης Λέστερ Στάνχοπ, εκπρόσωπος του φιλελληνικού κομιτάτου. Ο Στάνχοπ άφησε απομνημονεύματα, στα οποία παραθέτει και μία συνάντησή του στα 1823 με τον Ιωάννη Καποδίστρια στην Ελβετία. Όπως ο ίδιος γράφει του είπε: 

“Δεν ανησυχούμε για τους Τούρκους. Ανησυχούμε για την αναταραχή στην Ελλάδα και τους ηγέτες των στρατιωτικών. Φοβόμαστε την Ρωσία και την πιθανή προστασία της”.

Τα όσα ακολούθησαν γνωστά… Το ληστρικό δάνειο και η χρηματοδότηση του εμφυλίου ΚΑΤΑ των στρατιωτικών.


Ποιος ήταν όμως ο Συνταγματάρχης Λέστερ Στάνχοπ, που στα 1823 ήταν εκπρόσωπο του “φιλελληνικού” κομιτάτου και υπέρμαχος δήθεν της ελευθερίας των Ελλήνων; Ο Συνταγματάρχης Στάνχοπ λίγα μόλις χρόνια (μέχρι το 1819) είχε πλούσια δράση πολεμική στην Ινδία, όπου είχε καταστείλει σκληρά μία εξέγερση των Ινδών για λογαριασμό του στέμματος και της εταιρείας Ανατ. Ινδιών. Τόσο “μεγάλος” αγωνιστής της ελευθερίας ήταν…


Ν.Γ. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ - ΙΔΡΥΤΗΣ ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 

ΦΥΛΑΚΕΣ ΔΟΜΟΚΟΥ 2021

Η 21η Απριλίου, οι Αμερικάνοι και ένα ψέμα 50 ολόκληρων χρόνων από αριστερούς και φιλελεύθερους

  ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΟΥ 1973 ΠΗΓΑΜΕ ΣΤΟΝ ΑΤΤΙΛΑ ΤΟΥ 1974 “Πενήντα εφτά ολόκληρα χρόνια χρειάστηκε το ΚΚΕ για να μάθει ότι την 21η Απριλίου ...