Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021

Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Αισχύλος και τα ατέλειωτα ψέματα




Καμία απάντηση ακόμη για την κομμουνιστική πρόκληση μέσα στην Μητρόπολη με τον επικήδειο του Κουτσουμπά και αντίθετα τα ψέματα συνεχίζονται προκλητικά.

Πρώτο ΟΧΙ απλά ψέμα, αλλά ΥΒΡΙΣ ο παραλληλισμός Αισχύλου και Μίκη Θεοδωράκη. Ο Αισχύλος πεθαίνοντας άφησε ως τελευταία του επιθυμία το νεκρικό του επίγραμμα να γράφει όχι ότι υπήρξε ο Μέγας Τραγωδός, αλλά ότι πολέμησε στον Μαραθώνα. Ο Μίκης, σύμφωνα με τον Κουτσουμπά, ήθελε να γραφεί στον τάφο του ότι πολέμησε τον Δεκέμβρη του 1944. Από την μία η μάχη του Μαραθώνα και από την άλλη τα Δεκεμβριανά. Μόνο που στον Μαραθώνα πολέμησαν Έλληνες κατά των Περσών και τον Δεκέμβρη Έλληνες κατά Ελλήνων. Και ύστερα μας μιλάνε για… “εθνική ενότητα”. 


Δεύτερη διαφορά στον βάναυσο αυτό και παράλογο παραλληλισμό. Ο Αισχύλος πέθανε εξόριστος από την δημοκρατία σε μία Ελληνική πόλη της κάτω Ιταλίας. Ο Μίκης Θεοδωράκης πέθανε με τιμές και δόξες από την δημοκρατία.


Και τα ψέματα συνεχίζονται. Όπως για το τραγούδι του για το “Γελαστό Παιδί”, το οποίο έγραψε δήθεν για τον Λαμπράκη, που σκότωσαν οι “φασίστες”. Το τραγούδι είχε γραφτεί για το θεατρικό έργο “Ένας Όμηρος” και το “Γελαστό Παιδί” ήταν ο Ιρλανδός Εθνικιστής Μάικλ Κόλλινς, του οποίου οι συνεργάτες ίδρυσαν το φασιστικό κίνημα της Ιρλανδίας τα επόμενα χρόνια και πολέμησαν μάλιστα και στην Ισπανία στο πλευρό των φαλαγγιτών κατά των κομμουνιστών.


Για τον Μίκη Θεοδωράκη έγραψε άρθρο στην “Καθημερινή” ο Καθηγητής κ. Μαυρογορδάτος (Τα Δεκεμβριανά του Μίκη) από το οποίο τα εξής: 

“Ανάλογη νεανική αφέλεια χαρακτηρίζει και την αφήγηση της πολιορκίας και κατάληψης του αστυνομικού τμήματος της Νέας Σμύρνης, που παρουσιάζεται εντελώς αναίμακτη και καλοσυνάτη. “Δεν πειράξαμε κανέναν, κανέναν πραγματικά”. Ο Μίκης μάλιστα συνόδευσε ο ίδιος έναν αξιωματικό στο σπίτι του για να τον προστατέψει”.

Ασφαλώς και δεν ήταν “αναίμακτη και καλοσυνάτη” η κατάληψη του Αστυνομικού Τμήματος της Νέας Σμύρνης και πολλών άλλων. Εάν ήταν γιατί πήρε στο σπίτι του έναν αξιωματικό να τον προστατεύσει; Μέχρι μάλιστα το 1974 (μετά η ΝΔ έδωσε εντολή να κατέβουν) υπήρχαν στα αστυνομικά τμήματα οι φωτογραφίες των σφαγιασθέντων αστυνομικών τον Δεκέμβρη του ’44. 


Πόσα ψέματα αλήθεια τελικά αυτή η χώρα και πόση σιωπή από όσους γνωρίζουν και σιωπούν; 


Ν.Γ. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ - ΙΔΡΥΤΗΣ ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 

ΦΥΛΑΚΕΣ ΔΟΜΟΚΟΥ 2021

    

Η 21η Απριλίου, οι Αμερικάνοι και ένα ψέμα 50 ολόκληρων χρόνων από αριστερούς και φιλελεύθερους

  ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΟΥ 1973 ΠΗΓΑΜΕ ΣΤΟΝ ΑΤΤΙΛΑ ΤΟΥ 1974 “Πενήντα εφτά ολόκληρα χρόνια χρειάστηκε το ΚΚΕ για να μάθει ότι την 21η Απριλίου ...