Κυριακή 25 Απριλίου 2021

Παρ’ ολίγον… κομμουνιστής ο Δραγούμης!



Από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 άρχισε κατ’ ουσίαν η προσπάθεια για να τεθούν οι βάσεις για ένα νέο Εθνικιστικό Κίνημα. Πρωτοπόρος ο καθηγητής της Παντείου αείμνηστος Βεζανής. Οι νέοι Εθνικιστές του μεταπολεμικού Ελληνικού Εθνικισμού ανέδειξαν με κείμενά τους τις ρίζες της ιδεολογίας τους κυρίως σε δύο σημαντικές προσωπικότητες των αρχών του 20ου αιώνος, τον Περικλή Γιαννόπουλο και τον Ίωνα Δραγούμη.


Πριν λίγα χρόνια κυκλοφόρησε το βιβλίο “Ίων Δραγούμης, ο ασυμβίβαστος” του καθηγητού κ. Ι. Μάζη, στο οποίο προσπαθεί να διατυπώσει την άποψη ότι ο Ίων Δραγούμης δεν ήταν… φασίστας! Από όσα γράφει, όμως, για το ποιοι και πως επηρέασαν τον Δραγούμη στις Ιδέες του προκύπτει το ακριβώς αντίθετο και έτσι ο καθηγητής θεωρεί τον Δραγούμη “πρωτοφασίστα”. Χαρακτηριστικά αναφερόμενος ο συγγραφέας στα Ευρωπαϊκά ρεύματα, με τα οποία ο Ίδας του Μακεδονικού Αγώνα, είχε άμεση επαφή, γράφει για τον Γάλλο Εθνικιστή Μπαρρές, καθώς και τον ιδρυτή της “Γαλλικής Δράσεως” Σαρλ Μωρράς. Ίδιες ιδεολογικές διαδρομές είχε και ο Περικλής Γιαννόπουλος.


Πριν λίγες εβδομάδες κυκλοφόρησε και νέο βιβλίο της κ. Έφη Γαζή με τον τίτλο “Άγνωστη χώρα”, στο οποίο αναφέρεται εκτενώς στον Περικλή Γιαννόπουλο και τον Ίωνα Δραγούμη. Και σε αυτό το κείμενο παρουσιάζονται “άχρωμα” και “άοσμα” οι δύο πρωτοπόροι του Ελληνικού Εθνικισμού και μάλιστα ούτε λίγο, ούτε πολύ υπαινίσσεται (το είπε και σε ραδιοφωνική της συνέντευξη η συγγραφέας) ότι εάν ζούσε ο Δραγούμης μπορεί να γινότανε και… κομμουνιστής! 


Ο Δραγούμης απέναντι στον μαρξισμό είχε ευθέως στον Νουμά σε άρθρο του ξεκαθαρίσει την θέση του, θέση ευθέως αρνητική. Σε πλήθος των κειμένων δηλώνει εθνικιστής και η ίδια η συγγραφέας τον χαρακτηρίζει οπαδό του Γκομπινώ, του γνωστού Γάλλου φυλετιστή. Στο έργο του “Όσοι Ζωντανοί” βάζει τον ήρωά του να λέει: “Του Αλέξη η ψυχή σιχαμένη από τον μικράνθρωπο φώναζε “κάτω οι εβραίοι, οι μασώνοι και οι σοσιαλιστές”…”. Γιατί όλα αυτά; 


Γιατί η αποκαθήλωση από το εθνικιστικό βάθρο του Περικλή Γιαννόπουλου και του Ίωνα Δραγούμη; Ο σκοπός τους προφανής: Θέλουν να σπάσουν τις ρίζες του Ελληνικού Εθνικισμού.


Ν.Γ. Μιχαλολιάκος - Γ.Γ. Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή

ΦΥΛΑΚΕΣ ΔΟΜΟΚΟΥ 2021 

Η 21η Απριλίου, οι Αμερικάνοι και ένα ψέμα 50 ολόκληρων χρόνων από αριστερούς και φιλελεύθερους

  ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΟΥ 1973 ΠΗΓΑΜΕ ΣΤΟΝ ΑΤΤΙΛΑ ΤΟΥ 1974 “Πενήντα εφτά ολόκληρα χρόνια χρειάστηκε το ΚΚΕ για να μάθει ότι την 21η Απριλίου ...